Annelies Bretveld: Feng shui adviseur and space clearing
1 februari 2024

Jaren geleden heb ik Annelies uitgenodigd om ons huis te clearen, (je kunt erover lezen in mijn boek op pagina 96). Ik heb toen ervaren wat een space clearing voor jou en je huis kan doen. Het was een welkome ervaring, niet alleen ik, maar ook de kinderen die toen nog klein waren merkten verschil. Voor La Vie en Interieur Rose nodigde ik Annelies opnieuw uit bij ons thuis, nu niet voor een clearing, maar voor een openhartig interview waarin ik haar allerlei vragen mocht stellen. Ik ben dol op verhalen over energie en de werking hiervan en ik denk dat het belangrijk is dat meer mensen hier weet van krijgen. Aan het eind van dit interview concludeerden Annelies en ik allebei dat de volgende keer ons gesprek een podcast wordt. We hadden elkaar zoveel te vertellen dat het eigenlijk veel makkelijker is ernaar te luisteren. Ok, dat doen we de volgende keer!  Hieronder vind je voor nu een deel van ons gesprek. Hoop dat je het leuk vindt! Voor vragen en of opmerkingen kun je mij of Annelies mailen, haar gegevens vind je onderaan dit artikel.

ROOS | Hai Annelies, wat leuk dat je hier bij mij op bezoek bent in de Witte Kip! Jaren geleden was je hier op bezoek voor een clearing en toen was deze ruimte nog een overvol rommelig kantoor vol antieke oude meubels, boeken, schilderijen en paperassen. Een beetje donker, koud, gewoon geen fijne ruimte. En kijk is hoe leuk het er nu uitziet! Ik kan me herinneren dat jij me indertijd vertelde dat het uitmaakte wat we met deze ruimte deden en dat het voor mij belangrijk zou zijn dit meer op een prettige manier bij ons leven en ons huis te betrekken. Natuurlijk had het wel wat voeten in de aarde: we verhuisden onze twee kantoren naar binnen, maakten openslaande deuren, een keuken en een badkamer, maar kijk nu toch eens hoe enig het geworden is!

ANNELIES | O wat leuk Roos, ik kan me nog zo goed herinneren dat ik hier bij jullie op bezoek was. En inderdaad met deze ruimte had ik het gevoel dat dat iets voor jou zou kunnen doen. Dat het zou helpen als dat helemaal jou zou worden. En o, wat is het goed gelukt! Het is helemaal jij geworden, zo vrouwelijk en zo zacht. Zo leuk die geraniums voor de raampjes. Enig.

ROOS | Leuk Annelies: Net als jij heb ik ooit de feng shui opleiding gedaan, maar daarna ben jij doorgegaan met space clearing en nu heb je een bedrijf in interieuradvies met space clearing gecombineerd. Daarnaast geef je allerlei cursussen. Kun je ons eens vertellen hoe jij space clearing ontdekt hebt en wat het voor jou betekent?

ANNELIES | Ik hield net als jij vragen na feng shui. Space clearing heeft me echt gegrepen. Het is ooit begonnen doordat onze dochter niet kon slapen en daarvoor had ik iemand gevraagd om ons huis te onderzoeken. Nadat doe persoon was geweest merkten we allemaal verschil in ons huis. Het huis was lichter geworden, het voelde zoveel fijner. Onze dochter kon weer doorslapen en zelfs de cavia’s van mijn zoon werden rustiger. Alle gezinsleden waren verbaasd en knapten ervan op. Toen dacht ik: zou ik dit zelf ook kunnen? En zo ben ik een workshop gaan volgen en toen ontdekte ik dat alles dat gezegd werd voor mij zo logisch overkwam en aanvoelde, alsof het bij me paste. Daarna ben ik meer opleidingen en cursussen hierover gaan volgen en uiteindelijk ben ik hierin mijn eigen praktijk gestart.

ROOS | Mooi hoe jij op de website beschrijft dat alles invloed heeft in je huis: het licht, de kleuren, de meubels, maar ook de hoeveelheid vrije ruimte. Hoe werkt dat met de energie in de vrije ruimte en waarom is dat belangrijk?

ANNELIES | Vrije ruimte is natuurlijk nodig voor jezelf om te kunnen bewegen en zelf aanwezig te kunnen zijn, maar vrije ruimte geeft ook een mogelijkheid tot nieuwe impulsen. In een te volle ruimte zet je jezelf vast en kom je als het ware niet verder. Ruimte geeft vrijheid. Maar als alles leeg is, dan klopt het ook weer niet, dan voel je je verloren. Het gaat altijd weer om de balans.

 

ROOS | Veel mensen kennen feng shui wel een beetje, maar denken toch dat het iets vaags is, terwijl wij in onze opleiding geleerd hebben dat het juist een praktische toepassing heeft. Hoe denk jij dat feng shui onze woningen en werkplekken kan verbeteren in Nederland?

ANNELIES | Ik denk dat het nog steeds veel meer in het onbekende zit, dat mensen niet weten dat dit er is of wat het kan brengen. Je moet inderdaad nog steeds uitleggen dat als je een feng shui adviseur bent, wat dat eigenlijk is. Uiteindelijk zorgt feng shui voor een beter gevoel in huis en ook voor schoonheid. En daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.

ROOS | Het lijkt wel alsof je met space clearing een beetje kan toveren, toch is het werken met energie geen magie. Wel wordt het misschien zo ervaren door mensen. Wat doe jij nu precies om de energie in een huis te verbeteren? Kun je ons vertellen hoe het werkt?

ANNELIES | Ik zal het proberen: als je het heel erg simpel wil zeggen dan doe ik eigenlijk niet meer dan puur voelen, niet nadenken. Als ik ergens ben dan laat ik alles er gewoon zijn. De energie vraagt: zie mij, voel mij, ervaar mij. Het is gewoon de wet van behoud van energie. Als het ervaren is, dan is het opgelost. En als je het kunt ervaren zonder dat je er een heel verhaal van maakt, dan kost het ook geen moeite. Het is alleen maar voelen en het gaat helemaal vanzelf. Als bewoner ben je niet bewust van die spanning.

ROOS | Space clearing is het verbeteren van de energie door middel van het oplossen van spanningen, dat klinkt best vreemd. Maar daarnaast kunnen er ook nog wateraders, wifi spanning en breuklijnen van de aarde zijn in en onder je huis. Maar ook hele nieuwe spanning van Wifi en elektriciteit kan er zijn. Voorzie je meer problemen in de toekomst nu deze zaken toenemen?

ANNELIES | Bij zonnepanelen is het paneel niet het probleem. Het paneel is geen wisselstroom, dat is zwakstroom. De omvormer dat is het probleem. Daar zit een hoop elektrostress. Maar ik denk dat er niet meer problemen hoeven te komen. Wij mensen zijn zo uitgerust dat wij werkelijk alles aankunnen, we kunnen alles ervaren als we er maar geen oordeel over hebben. Dan hoeven we er geen last van te hebben. Je kunt leren hoe je je lichaam eraan laat wennen. En ik zou er gewoon bewust mee omgaan. Geen telefoon op de slaapkamer en als het kan de telefoon op de speaker, het is gewoon rustiger als het er niet is. 

ROOS | Wie is er gebaat bij een space clearing? En zouden mensen die in een huis van een ander gaan wonen niet altijd een clearing voordat ze er gaan wonen moeten doen?

ANNELIES | Iedereen is gebaat bij een space clearing. Iedereen is gebaat bij een ruimte waar weinig spanning is. En mensen die verhuizen naar een huis waar eerst een ander heeft gewoon: ik zou altijd eerst een space clearing doen! Huis en mens zijn enorm met elkaar verbonden, hoe langer je ergens woont hoe meer spanning er van jou blijft hangen. Stel je nu dat je verhuist en er komt een nieuw gezin in. Die komen in dat wat daar allemaal al hangt aan spanning, dat is nooit ondersteunend. Ik denk dat er heel veel redenen zijn om een clearing meer normaal te gaan vinden. Om energie meer te gaan accepteren als een gegeven en dat we daarmee kunnen werken om ons leven en onze omgeving te kunnen verbeteren.

ROOS | Je schrijft ergens: de buitenwereld wordt steeds meer yang, als tegenwicht hebben we in huis meer yin nodig. Kun je dat wat toelichten?

ANNELIES | Het yang is de buitenwereld: de haast, de stress, de hardheid die makkelijk kan ontstaan daar heb je niet zoveel invloed op, maar je huis, dat is van jou, dat is yin dat kun je maken zoals jij dat wilt. Als het goed is dan kom je binnen en valt alles van je af.

ROOS | Ten slotte, op je website laat je een prachtig nieuw half jaar programma zien: kun je ons daarover meer vertellen? Hoe kunnen we bijvoorbeeld ons leven als een spiegel zien? En hoe wijst je ware natuur je de weg?

ANNELIES | Heel veel mensen zijn niet blij met zichzelf. Ik ontdekte dat die ontspanning die de clearing brengt, dat geeft zoveel energie, dat je dat blije met jezelf steeds meer gaat ervaren. We creëren allemaal ons eigen leven, alleen de een gaat zitten en doet een beetje negatief en heeft allerlei gedoe, de ander heeft misschien net zoveel gedoe maar daar zit meer levenslust in en degene geeft overal een positieve draai aan. Vanuit ontspanning leven en je werk doen en met mensen omgaan, dan ga je andere dingen opmerken, dan zie je de dingen anders. Wat er om je heen gebeurd heeft te maken met hoe jij bent. Als je leert dat waar te nemen en te ontvangen en de spanning innerlijk oplost, dan valt de uiterlijke spanning weg. Innerlijke vrede is uiterlijk vrede. Hiermee gaan we werken en oefenen in deze cursus vanuit verschillende thema’s, zodat ieders unieke essentie tot bloei kan komen.

 

Met dit nieuwe halfjaar-programma kun jij:

  • Vanuit jouw unieke essentie de regie over je eigen leven nemen;
  • Lichter leven. Daar ben jij, maar is ook iedereen om je heen mee gebaat;
  • Meer innerlijke rust en vervulling vinden;
  • Anders omgaan met je zorgen over niet goed genoeg zijn, ouder worden, lichamelijke klachten, onvoldoende financiën, de toekomst van je werk of bedrijf etc;
  • Meer overvloed in je eigen bedrijf en in je leven realiseren;
  • Verschillende thema’s direct in je eigen praktijk en werk toepassen;
  • Last but not least: vanuit BLIJDSCHAP leven en werken;

 

 

ROOS | Ja dat herken ik zo! Je hebt dagen dat je door je huis heen loopt en denkt: wat geweldig, ik ben zo dankbaar dat ik hier wonen mag, zo leuk is alles en mooi en fijn. Maar er zijn ook dagen dat ik denk: wat een zooi, wat een grijze dag, alles slordig, niks aan. Bijzonder toch ook hoe je eigen gevoel, je eigen waarneming je beeld bepaald.

ANNELIES | En als je je hiervan bewust bent, wat doe je dan om het te veranderen?

ROOS | Aha, leuk om deze vraag van jou te beantwoorden! Ik herken deze situatie tegenwoordig en weet precies wat ik eraan kan doen. Voor het huis is dat: even stofzuigen, wat schoonmaken, de kussens opkloppen, wat opruimen, eventueel een paar nieuw bloemen of een plant water geven, een kaars aan. Al die dingen helpen enorm voor een betere energie. En voor mezelf is het bewegen! Even dansen, wat yogaoefeningen, een halfuur wandelen of wat intensiever een uurtje naar de sportschool, die dingen geven mij meteen nieuwe en frisse energie. Beweging is een mooi woord denk ik, vooruitgang, een mooi voornemen voor 2024!

 

info@anneliesbretveld.nl

+31 6 41462720

 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Op bezoek bij Ninette van Ten Bosch restorations

Op deze herfstige dag ga ik op bezoek bij Ninette, een vriendin die al 22 jaar op deze bijzondere plek haar werkplaats/atelier heeft en antieke meubels restaureert. Het school Kinderbad was een badhuis waar vroeger kinderen 1x per week gratis onder de douche mochten....

Categorieën: