Fika
31 januari 2017

Afgelopen week  bezocht ik in Utrecht een nieuw koffietentje dat heet: Carla’s Conditorie.
( Carla komt uit Zweden) 
Je kunt er heerlijk koffiedrinken en er zijn eigen gebakken koekjes en brood uit eigen bakkerij.
Bovendien heeft Carla de meest lekkere en gezonde lunch die je je maar kunt voorstellen. 
Ik was meteen aangenaam verrast doordat de inrichting zo ongecompliceerd, smaakvol en gezellig was.
Niets bijzonders zou je dan zeggen, maar dit tentje zag er totaal anders uit dan een gemiddeld Nederlands koffietentje. Meestal is zo’n lunchroom annex cafe namelijk bedacht gezellig. Je zit in een concept.
Dat gevoel kreeg ik hier niet.
Dit was een koffietentje 2.0 door de eigenaresse ingericht met spullen uit haar familie, uit haar leven,
zodat het lijkt alsof je bij haar thuis zit.

Het cafe is een voorbeeld van een zogenaamde Zweedse Fika, een ruimte waar je gezellig kunt zijn met jezelf en met iemand anders.
Waar het lekker warm en gezellig is en je koffie drinkt met iets lekkers erbij.  
Uiteraard zijn alle fika’s in Zweden authentiek, daar komt het concept immers vandaan.
Denk aan hout geschilderde planken, leuke grenen vitrinekasten met allerlei bloemetjes servies erin, een toonbank met daarop heel veel soorten taart, aan de muur foto’s, ansichtkaarten, bordjes met teksten, het meubilair is een beetje oud, van hout, niets is hetzelfde.

Algeheel thema in deze fika’s is: we doen gewoon gezellig, we laten lekker veel van onszelf zien en hopen daarmee dat jij het hier ook leuk vindt. We maken de lekkerste taartjes voor je, zodat je hopelijk geniet met degene waar je mee hebt afgesproken van een fijn moment samen. ​

Ook grappig, fika is  veel meer dan alleen maar een koffietentje. Fika is ook een manier om een extra afspraak in een toch al drukke dag te persen. Om 10.00 en 15.00 stoppen de Zweden met werken om, op een andere plek, achterover de leunen met koffie en zoetigheid.
Koffie is niet eens noodzakelijk:  Zweden gebruiken Fika ook voor thee, sap of limonade. 
Fika willen de Zweden dan ook  liever niet vertalen, daarmee zou je de kracht van het woord afhalen en zou het zomaar iets gewoons kunnen worden als een gewone koffiepauze, terwijl het zoveel meer is.
​Het heeft met kwaliteit te maken, met aandacht.

Zie hieronder een originele fika in Zweden waar we afgelopen herfstvakantie inspiratie opdeden
​en natuurlijk genoten hebben van de koffie met lekkere taartjes !  

He grappig, fika lijkt eigenlijk best op ons traditionele koffie-halfuurtje en thee-kwartiertje van vroeger.
Was het vroeger bij jou thuis of bij je oma ook niet zo dat je om 10 uur even bij elkaar ging zitten voor een kopje koffie met iets lekkers? Of dat je gewoon ergens op bezoek kon gaan om 10 uur omdat je wist dat iedereen dan net aan de koffie zat en je gewoon kon aanschuiven? 
Zo heb ik nog hele goeie herinneringen aan mijn oom en tante die in het magazijn naast hun schoenenwinkel een gezellige koffietafel hadden staan waar ze iedere dag om 10.00 koffiedronken met elkaar en met wie er maar langskwam.  Dat was een gegeven. 10 uur koffietijd, met iets lekkers erbij. Koekje uit een glazen pot. 

Nu is alles  een beetje anders.  Wie doet nog een rondje koffie met iets lekkers om 10 uur? 
En dan ook nog eens op een andere plek dan waar je computer staat of je aan het werk bent?
Wie loopt daarvoor bij een ander binnen? 
Ik betrap mezelf er ook op dat ik veel thuis achter de computer zit te werken en je bijna alleen nog maar contact maakt met de wereld via Facebook en Instagram.
Even bij elkaar inlopen, ongevraagd en onverwacht om 10 uur, dat is geen vanzelfsprekendheid meer. 
Daarom is het des te leuker dat er steeds meer cafe’s komen, type fika.
Cafés door leuke mensen  bedacht, door hun zelf origineel ingericht, vaak met oude meubels, een vintage bank, ouderwets oma servies en een totaal ongecompliceerd interieur.
Leuk om te weten is dat het originele idee dus uit Zweden komt, en let maar eens op
ook bij jou in de buurt komen er nieuwe fika’s. Overal duiken ze op.

​Gezellig! Misschien zie ik je daar! 
(en weet dat bij mij thuis ook de koffie en thee om 10.00 uur en 15.00 klaar staat…!) 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Categorieën: