Geluk uit de Potager
27 juni 2024

Al langer was ik van plan een moestuin  aan te leggen. Maar zoals dat gaat: er is altijd wel iets anders te doen, en  de vrees dat het te groot werd, of te klein, te nat, of te koud, dat alles zou mislukken, immers weinig kennis, was volop aanwezig. Maar… dit voorjaar is het dan toch gelukt! En het is  super goed gegaan! We hebben volop oogst, het werk valt reuze mee en het geluk van een eigen kropsla sla is overrompelend heerlijk.

Zo begonnen we eerder dit voorjaar. Rutger maakte zelf de bakken van zwarte planken met eronder karton, zodat het gras er niet doorkomt. Erin kwam grond van eigen compost, aangevuld met bemeste tuinaarde. Ik haalde plantjes hier in de buurt bij een kwekerij. Met zaadjes kun je natuurlijk ook beginnen, maar dat vraagt meer geduld en is wat lastiger.

We zijn amper twee maanden verder en nu ziet er zo uit. Alles is ontzettend hard gegroeid. Geweldige tuinbonen die groeien als lange peulen. Rutger heeft er stokken bijgezet, zodat ze niet omvallen. Grote rode bieten, bosui, ( die de Vlamingen pijpajuin: noemen omdat het als het ware uien met pijpjes zijn, ofwel loof).  Veel kroppen sla: gewoon botersla, maar ook krulsla en andijvie. Sla is in de moestuin een echte geluksmaker, die kroppen goeien zo snel. Het enige gevecht dat je hebt is natuurlijk tegen de slakken. Dat was dit jaar een hele uitdaging. Zoveel waren er, een plaag leek het wel! We hebben van alles geprobeerd, zeepsop op de planken, spuiten met knoflookwater, koffiedrap etc. Maar de slakken iedere avond en ochtend gewoon weghalen werkt nog het beste.

Ik probeer met de oogst van het moment iets te maken in de keuken voor lunch of diner. Er zijn veel recepten te vinden, maar zelf iets bedenken is ook leuk. De afgelopen 2 weken maakte ik een salade van :

-rucola, selderijstengels, bosui en rode biet, mengen met olijfolie, citroen en balsamicoazijn.

-quinoa, tuinbonen, selderij stukjes, fetekaas, mengen met olijfolie, citroen en dille

Het plezier van even iets uit te tuin halen, goed wassen natuurlijk, en bedenken hoe je het gaat eten is een gevoel van simpele luxe die mij in ieder geval creatief en gelukkig maakt! Ik hoop dat het je inspireert zelf ook aan de slag te gaan. Je hebt niet veel ruimte nodig, je kunt klein beginnen. Gaandeweg leer je van alles en is elke oogst al snel een succes! 

Laatste Blog

Pinksterbloemen en lila bloemenboter

Liefde voor pinksterbloemen Vroeger, toen ik nog in de stad woonde, had ik geen idee dat er pinksterbloemen bestonden. Hooguit had ik de associatie met het Christelijke Pinksterfeest dat altijd eind mei/begin juni gevierd word. Maar sinds manlief, bij een eerste...

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Categorieën: