Heel Holland Hyggt
26 oktober 2016

In de herfstvakantie gingen we een paar dagen naar Stockholm en op het vliegveld in Nederland kijk ik altijd even in de bookshop of er iets ligt waar m’n oog op valt. Dit was typisch zo’n boek waar ik naartoe getrokken werd. De titel, de omslag en de achterflap waren genoeg om een uurtje later in het vliegtuig me te verkneukelen* aan de Deense Hygge.

Het Deense woord hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, en saamhorigheid. Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is.
Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht.
Het is dat niet te beschrijven gevoel, dat je ervaart als het licht dat ’s ochtends door je slaapkamerraam valt precies goed is. 

Eigenlijk is hygge heel erg simpel. Het is ontzettend terug naar de basis. Het is rekening houden met het feit dat wij het beste functioneren als we ons veilig voelen. Veilig in je huis, maar ook veilig in je dorp,  
bij je vriendenkring en bij je familie.
Dat  je samen dingen doet die gewoon fijn zijn te doen en waar je je goed bij voelt. 
Dat je beseft met elkaar dat je het goed hebt zoals het is. Dat je thuis zoveel kunt creëren.
Dat je in staat bent om met kleine dingen ontzettend groot geluk te organiseren.
Zo wordt ik ontzettend gelukkig van jam maken van onze eigen kweeperen. Ze plukken uit de boom, op een schaal leggen, in stukken snijden, koken, een nacht laten wellen, heel lang zeven in soort kaasdoek, suiker erbij,  jampotjes uitkoken en klaarzetten, het is 1 groot feest en ik barst van de energie en o wat is het dan gezellig in huis, super hygge. En dat dan vervolgens blijkt dat ik de verhoudingen niet goed heb ingeschat en de kweepeergelei geen gelei maar een soort vloeibare substantie is gebleven dat geeft eigenlijk helemaal niks. Die middag was toch zeer hygge en geslaagd.
Wat ik bedoel te zeggen is dat het om het proces gaat en niet altijd om het resultaat. 

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Volgens de schrijver van dit boek komt dit grotendeels door de hygge. Door het menselijk geluk wat je ervaart als je met je samen met vrienden en familie je ergens thuis voelt, waar dan ook.
Als je je dat beseft dan is het jammer dat wij in Nederland zoveel kwaliteit van hygge leven verloren zijn geraakt. Gevoel voor zachtheid, gevoel voor onze tradities, gevoel voor eenvoudige materialen, smaken en geuren die ons met elkaar verbinden. Ik ben ervan overtuigd dat als we die zachtheid in onszelf voelen we een fijnere plek kunnen maken  voor elkaar en dat we daardoor meer geluk ervaren.
Geluk is datgene wat er het meest toe doet in het leven. Als je na een lange werkdag in een koude regenachtige herfstmaand thuiskomt, brengt hygge je het dichts bij gelukkig. Geluk schuilt meer in klein dagelijks gemak dan in grote stukken geluk die zelden voorkomen.

10 dingen waar Roos haar huis heel hyggelig mee maakt

1. Kaarsen 
Het allersimpelst om je huis wat hygge te geven is een kaars aansteken.
Ik gebruik het meest witte kaarsen en gewone witte waxinelichtjes. Op mijn bureau en op het aanrecht staat er altijd een klein lichtje te branden als ik thuis aan het werk ben. Het geeft me een fijn gevoel.

2. Een lekker plekje 
De Denen noemen dat een hyggekrog. Ik zit zelf bijvoorbeeld graag in de vensterbank even te bellen. Dat is een lekker plekje boven de verwarming en tegelijkertijd kijk ik in de tuin. Dat is een fijne plek.

3. Koffie en thee 
Vaste momenten voor koffie en thee aan de keukentafel met eventueel iets lekkers erbij.
Ik kan me dit soort momenten nog levendig herinneren bij mijn tante, oma en grootmoeder thuis.
Het servies, het zilveren lepeltje, de koekjestrommel. Ik probeer zelf ook op dit soort momenten even te gaan zitten en het hygge te maken met kinderen en anderen om even bij elkaar te zitten en dingen te delen die ons bezighouden.

4. Eten en drinken
Denen snappen het belang van lekker en gezond eten in het gezelschap van fijne mensen.
Ik kan me nu al verheugen op zondag als m’n broers komen eten met hun gezinnen.
Ik maak pompoensoep (houden ze helemaal niet van…maar) kip in de oven, salade en we halen wat frieten erbij. Zo klaar. 

5. Natuur
De Denen slepen zoveel mogelijk natuur mee in huis en dat zie je met name terug in hout.
Alles is van hout, de vloeren, de meubels. Daarnaast zijn ze ook graag buiten om te fietsen, picknicken, wandelen etc. Allemaal simpele dingen waar ik ook heel erg blij van wordt.

6. Dekens en kussens
Dat weet je wel, toch? 

7. Aaibaarheid 
Er zit zoveel verschil in materiaal en vormgeving van spullen. Een plastic beker in een felle kleur waar je koffie in zit geeft een ander gevoel (en smaak) dan een wit aardewerk kopje. Zo is het ook met een bankstel gemaakt van linnen of katoen in vergelijking met een leren bank. Dito met een eiken houten vloer en een laminaat vloer, alsook met een echte schapenvacht of een synthetische. And so on.

8. Vintage
Denen zijn dol op vintage in hun interieur. De spullen zijn meer dan alleen het fysieke object, ze hebben emotionele waarde en een verhaal. Zo heeft Rutger laatst een oud bruin tafeltje dat we al heel lang hadden geschilderd in fris wit. Nu staat het weer helemaal leuk met een vaasje erop. Het is echt hout, het is oud, maar weer van nu met een verfje erop. 

9. Spelletjes
De Denen zijn gek op spelletjes doen. Ik kan me ook nog de vakanties herinneren van vroeger dat we canasta deden, of monopoly.  Eindeloos lang kon het duren en hyggelig dat het was! Onze kinderen spreken niet af met andere kinderen voor een spelletje. Dat is totaal niet chill zeggen ze dan. Jammer toch? 
Op vakanties doen we daarom zelf wel spelletjes met ze. Rummikub, Cluedo, Yahtzee, Kolonisten. Superchill!!

10. Dankbaarheid
Is iets dat voor de Denen heel vanzelfsprekend is en ik ook al vroeg heb geleerd.
Mijn oma leerde ons onze zegeningen te tellen. Een voor een.
Mooi vind ik dat als ik daar even aan herinnerd word. Bij deze. 

​Roos

 *oud  Nederlands woord voor je gezellig verheugen 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Categorieën: