Jutland | Een schattig huisje aan de zee
22 augustus 2023

Deze zomer hadden we een uitdaging voor onze zomerbestemming, we waren namelijk echt laat met boeken.
En we hadden geen oppas kunnen vinden voor onze 2 honden Lotje en Jet dus die gingen ook mee.
Ook gingen alle drie de dochters mee en zelfs een vriendje! Al snel hadden we het bedacht: het zou Denemarken worden!
We wilden immers niet te warm voor de honden, zeker niet vliegen voor het klimaat, we zochten zee en een meer om te surfen en we wilden een beetje ruimte.
Rutger vond een werkelijk schattig huisje via airbnb en al 2 weken later reden we via een snikheet Duitsland waar op dat moment een hittegolf was, richting het koele Noorden. Met de surfplanken op het dak en de honden achterin leek het wel een circus, maar wij voelden ons reuze stoer en verantwoord bezig en waren erg benieuwd naar deze plek in Jutland in het noordoosten van Denemarken. Na een dag rijden kwamen we aan en zoals wel vaker als we in Scandinavië zijn, waren we verrukt door het licht, de ruimte, het huisje en de tennisbaan achter het huis!

De zee is vlakbij ons rode huisje, als je boven op het duin klimt dan zie je de wat woeste golven. De zee is hier onstuimig en … koud! vreselijk koud. Ook is er geen strandtent of iets ander gezelligs te vinden. Daar moet je wel even aan wennen in Noord-Jutland. Wel is er een werkelijk schitterend beroemd hotel te vinden: het Svinklov Badehotel Badehotel. We gaan er regelmatig koffie drinken of even borrelen, maar pas op: bestel niet teveel want het is hier werkelijk erg duur voor ons Nederlanders. Maar dan krijg je ook wel wat, de plek, de entourage, de inrichting van dit hotel is ongelofelijk mooi, puur en erg eenvoudig, maar van hoge kwaliteit ingericht.

We vullen de vakantiedagen met wandelen, mountainbiken, stadjes in de buurt bekijken, heel veel hyggelige dingen in ons schattige huisje en natuurlijk ook surfen! Een van de redenen dat we in deze omgeving wilden zijn was vanwege het beroemde strand in Klitmöller, ook wel genoemd Cold Hawaii. Dat vermeld staat in het boek I love the seaside en waar Rutger en ik al zoveel leuke adressen en plekken uitgehaald hebben.
​Daar wemelt het van de kitesurfers die poeh inderdaad in de ijskoude zee gaan en reuze stoer door de lucht heen zweven.
​Wij beperken ons tot rustige meren in de buurt, maar gaan wel even kijken in deze plaats.
Wat een plek, wat een omgeving en wat een wind! We eten een frietje in de plaatselijke vis snackbar, kopen een leuke surftrui voor Cato ( zie de foto) in een van de surfwinkels aan het strand die er zijn en turen een poosje naar de surfers op zee. Een heerlijke dag!
Voor mij een hoogtepunt deze vakantie is een tripje naar het dorpje Skagen aan het Skagerak. Het ligt helemaal boven in Denemarken op de punt en is maar een klein stukje verwijderd door het water van Noorwegen.
Ik had gelezen over een restaurantje Blink en daar gereserveerd voor ons.
Een geweldige mooie plek aan de zee met een groene vrijwel plantaardige( wel wat vis) keuken waar ze alleen het menu van de dag serveren. En ik denk dat ik daar het allerlekkerste heb gegeten van dit hele jaar.
Zoveel smaken, zo heerlijk vers, de wind door je haar, het uitzicht op de vuurtoren en de zee.
Het was een onvergetelijke middag. Hieronder een hapje van het menu.
Het plaatsje Skagen is ook een juweel! Je vindt er een prachtige haven waar enorm grote vissersboten voornamelijk uit Noorwegen liggen. Daaromheen overal terrasjes in oude pakhuizen. Het centrum heeft een aantal goeie toeristenwinkels en ook wat leuke interieur- en kleding shops. Het leukste in het dorp zijn de twee musea. Je hebt er het moderne museum met kunst van schilders uit de 19e eeuw die geïnspireerd door het Frans realisme hier kwamen schilderen doordat het licht hier zo prachtig is. Maar ook het Drachmann hus en het Anchers hus zijn zeer de moeite waard. Dit is de werkplek en het oude woonhuis van een schilder die hier langere tijd verbleef, alles is precies zo bewaard en ademt de sfeer van 100 jaar geleden. Op de foto een foto genomen in het moderne museum. Een wand vol reproducties van de schilderijen die hier hangen en die allemaal te koop zijn voor normale prijzen. Een vondst!
Ik kocht kadootjes bij Rice, de Deense winkel voor fleurige keukenspullen, een koektrommel met daarop het woord Hygge kon ik natuurlijk niet laten staan en in een prachtige bloemenzaak vonden we deze mooie kleur groene kandelaar voor op de tuintafel.
In Skagen komen we zeker nog eens terug. We willen ooit vanaf Kopenhagen met de trein naar het noorden reizen en dan slapen in deze Kro. We zullen zien! 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Categorieën: