Recept | Marjoleins Pavlova
16 juni 2022

Afgelopen week is onze Maria geslaagd voor haar VWO examen! Hoezee , zo goed , zo heerlijk als dat erop zit! Ze heeft het supergoed gedaan en is zonder onvoldoendes geslaagd. We hadden dan ook totaal geen stress erover, dat was wel anders met haar grotere zus Annabel… ( sorry Bel..) Die liet ons enorm in spanning zitten en ging uiteindelijk met hakken over de sloot, met een klein herretje… maar uiteindelijk toch succesvol geslaagd!

Afijn. Maar het was natuurlijk feest! Champagne!
Gek genoeg was ze de avond van haar slagen zelf helemaal niet thuis, zo gaat dat nou eenmaal, ze had elders een spetterend feestje, maar de dag erna kwam de fam op het eten om haar en haar nichtje Suze die ook geslaagd is te feliciteren!

Ik was eigenlijk niet zo fit, snipverkouden, maar wilde toch graag gezellig koken en het goed voorbereiden zodat we allemaal buiten lekker kunnen borrelen en gezond eten. Ik maakte een heerlijke grote schaal lasagna, klassiek recept, en ook een glutenvrije variant, met courgettes. Heel gezond en erg lekker. Die komt ook nog een keer bij mijn recepten te staan.

Als toetje wilde ik ook iets leuks serveren. Een taart, maar ja wat voor taart, en toen vond ik in mijn kookboekje het recept voor een heerlijke Pavlova van mijn vriendin Marjolein. Marjolein is vroeger juf geweest en dat zie je aan haar handschrift, zo mooi en regelmatig geschreven, dat kom je niet vaak meer tegen! ( Ik zie rechtsboven staan dat het uit het kookboekje komt van Koken met Karin ( credits)
Ik had de tijd ’s middags ervoor genomen en dat was nodig want zo kon ik vast de lasagna’s maken en de pavlova. Allebei moeten ze garen in de oven, dus op tijd beginnen is een must.

En… altijd spannend, het was mijn eerste keer voor deze meringuetaart!
Hup, daar gingen we: 7 eieren splitsen, ( Cato helpt mee, ai geen geel erin , opletten geblazen anders worden de ei-witten straks niet stijf!)
Ik heb de keukenmachine erbij gepakt en daar de eieren met de bastaardsuiker behoorlijk lang in laten kloppen, wel een half uur ( middelste stand). Maar wat er dan gebeurt…?

Kijk! Helemaal stijf geklopt de eiwitten! Het is toch gewoon magie!  Op het aanrecht zie je ook , als je goed kijkt, de voorbereidingen van de lasagna en de courgette lasagna… 
Heerlijke witte massa geworden, echt een feestje om mee te werken! 
Vervolgens in de oven voor wel 5 kwartier! 

En dan wordt het dit! Is het niet magisch, van 7 eieren! Wat je toch niet kan maken allemaal van een ei! ( zei de Barneveldse kip..) De Pavlova is heerlijk krokant aan de buitenkant en sticky aan de binnenkant geworden.
Het was de avond van het dinertje een groot succes! We waren met 6 volwassenen en 8 kinderen en wat denk je? Alles op! Een heerlijk en eenvoudig recept van mijn lieve vriendin Marjolein, ik kan het iedereen aanraden zelf eens te gaan maken! Hieronder vind je haar handgeschreven recept!

We lieten een messing plaatje maken met zijn naam erop en de tekst: “Zoals het water stroomt de tijd, in de zee der eeuwigheid”. Een prachtige dichtregel die Rutger een beetje aanpaste aan het origineel ( en ik vergeten ben van wie die was…). We schroefden het plaatje  op de bank op een mooie zomerochtend in mei en wat nu zo mooi en wonderlijk is, het werkt echt! Als ik op het bankje zit, dan voel ik hem als het ware, dan zit hij even naast me en kijkt samen met me naar de zee. Ik kan in het dagelijks leven niet zo goed huilen, niet zo goed ruimte geven aan het missen, maar daar gebeurt het spontaan. Het is een symbool geworden en ik ben er zo blij mee dat het gelukt is. Dieu donnee, dat is het.

Vorige week waren we er opnieuw. Met nogal afwisselend weer, zon en dan weer regen. Maar deze regenboog vond ik ook weer zo mooi symbolisch. Afscheid nemen van je ouders is niet eenvoudig. Je beseft dat je zelf opschuift in de rij, je krijgt meer verantwoordelijkheid en de fijne heerlijke liefdevolle momenten die je had zijn over. Troost geeft de mooie herinnering en het besef dat mijn vader een bijzonder mens was, die zo zijn uiterste best heeft gedaan goed te doen en van ons te houden zoveel hij als hij maar kon. So long pappie, adieu.

Laatste Blog

Bankje aan de zee

Hierboven zie je het strand van Dishoek, een strand op het schier-eiland Walcheren tussen Vlissingen en Westkapelle. Een strand dat uitkijkt op Cadzand en wat verder de kust van België en dat een aanvoerroute is vanaf de Noordzee naar de havens van Vlissingen en later...

Geluk uit de Potager

Al langer was ik van plan een moestuin  aan te leggen. Maar zoals dat gaat: er is altijd wel iets anders te doen, en  de vrees dat het te groot werd, of te klein, te nat, of te koud, dat alles zou mislukken, immers weinig kennis, was volop aanwezig. Maar... dit...

Chelsea Flower Show London 2024

Vorige week was ik in London op de Chelsea Flower Show. Ik was samen met vriendin Monique, zij woont een groot gedeelte van het jaar in London en had al eerder de kaartjes hiervoor gekocht. De wijk Chelsea, met haar prachtige winkels, is deze week helemaal opgedoft en...

Pinksterbloemen en lila bloemenboter

Liefde voor pinksterbloemen Vroeger, toen ik nog in de stad woonde, had ik geen idee dat er pinksterbloemen bestonden. Hooguit had ik de associatie met het Christelijke Pinksterfeest dat altijd eind mei/begin juni gevierd word. Maar sinds manlief, bij een eerste...

Categorieën: