Op deze herfstige dag ga ik op bezoek bij Ninette, een vriendin die al 22 jaar op deze bijzondere plek haar werkplaats/atelier heeft en antieke meubels restaureert. Het school Kinderbad was een badhuis waar vroeger kinderen 1x per week gratis onder de douche mochten. Als je door de gang naar achteren loopt kom je in een 8-hoekige ruimte. Je kunt nog zien op welke plekken de schotjes hingen en ook de tegeltjes zitten nog gewoon op de wand. Nu is het al langere tijd in gebruik als ambachtsplek voor verschillende ateliers.
Hierboven zie je hoe een deel van een tafelpoot wordt bijgemaakt. De ontbrekende ornamenten zijn gemaakt met behulp van een frees en werden vervolgens met gutsen, kleur en politoer bewerkt totdat het resultaat er hetzelfde uitziet als het origineel. Ik vroeg Ninette hoe ze er toe gekomen is om restaurator te worden van antieke meubelen. Ze vertelt dat ze na haar kunstgeschiedenis opleiding in Groningen heel graag in een baan of functie praktisch en analytisch bezig wilde zijn. Een meubelwens was er eigenlijk altijd al en daarom koos ze voor een opleiding tot restaurator van antieke meubelen. Die opleiding deed ze in Engeland, waar ze al eerder woonde, omdat er in Nederland op dat moment geen plek was op de gewenste opleiding. Ze vertelt enthousiast over die leuke tijd en dat ze de beste herinneringen bewaard aan de weekenden daar. Dan was er niet zoveel te doen en gingen de studenten van de school op zoek naar rommelmarkten. De aankopen die ze daar deden bij zogenaamde car boot sales ( uit de achterklep van de auto verkopen) namen ze mee naar school. Ze gingen de meubels dan gelijk opknappen, probeerden vlekken te verwijderen en een betere kleurafwerking te vinden, zo leerde je kennis toe te passen in de praktijk.
Ninette in haar werkplaats bij een indrukwekkende verzameling zagen, vijlen, beitels, boren, lijmen, hamers etc. Al het gereedschap, de machines en de houtvoorraad, worden gedeeld met de andere restauratoren wat heel prettig is omdat gereedschap en werkmateriaal kostbaar is en het ook steeds moeilijker is om aan goed materiaal te komen.
Op de foto hiernaast zie je een lade uit een prachtig houten kastje. Het kastje is een zogenaamde chiffonière, een Franse naam voor een ladekast met 6 lades waarvan meestal 5 grote lades en 1 kleinere. Je hebt ook uit dezelfde tijd kasten die ze semanier noemen, dat is dan een kast met 7 lades, voor elke dag 1 lade. Leuk weetje en weer wat geleerd deze middag! Het sleutelgat van deze lades was niet goed meer en restaureert Ninette met uiterste precisie met been. Aan de onderkant zie je lijmklemmen over een nieuw stukje gerepareerd mahonie.
Ninette werkt zowel voor musea als verzamelaars als voor stichtingen en particulieren. De meeste particuliere klanten hebben hun huis ingericht met een mix van modern en klassiek met antiek. Voor hen is het belangrijk de oude stukken, vaak met een verhaal gekocht of gekregen, te bewaren en te koesteren. De leukste klant ooit was toch wel haar (inmiddels) echtgenoot: hij kwam binnen met een oud kistje dat restauratie nodig had. En na dat kistje volgde nog meer restauratieprojecten… net zolang totdat ze beloofde met hem een keer uit eten te gaan.
Een simpele kledingkast kost tegenwoordig al snel tussen de E500 en E1000 euro en gaat misschien een jaar of 20-30 mee. Een antiek stuk daarentegen koop je op Marktplaats voor weinig of krijg je misschien wel van je oma of schoonmoeder voor niks. Dit bezoek deze middag leert me weer opnieuw naar oude meubels te kijken die vanuit een ambacht gemaakt zijn vaak van mooi hout en met prachtige details. Als je het maar wil zien en waarderen is het zo de moeite waard dit soort meubels gewoon te gebruiken in je huis en te laten opknappen mocht dat nodig zijn. Het is zoveel duurzamer goede spullen te hergebruiken en juist in een huis met een hedendaagse interieur een leuke plek te geven waardoor het huis tot leven komt en opgebouwd wordt uit verschillende lagen en stijlen uit verschillende periodes. Ik vond het een leerzame en inspirerende ochtend en was onder de indruk van de kennis en kunde van deze ambachts- en vakvrouw en ga snel op Marktplaats kijken op zoek naar een mooi kastje…