Pinksterbloemen en lila bloemenboter
9 mei 2023

Pinksterbloemen en mijn liefde daarvoor was er niet altijd. Vroeger, toen ik nog in de stad woonde had ik überhaupt geen idee dat er pinksterbloemen waren. Hooguit had ik de associatie met het Christelijke Pinksterfeest dat altijd eind mei/begin juni gevierd word. Maar sinds Rutger, manlief, bij een eerste lentefietsritje hier in de buurt mij er ieder jaar op wijst, ben ik verkocht. De lila waas die, zo vanaf half april, over de weilanden ligt, werkt betoverend! April is dus de maand van de pinksterbloemen, terwijl het Pinksterfeest in mei valt. Van oorsprong heeft de benaming dan ook weinig met elkaar te maken. Het schijnt dat de bloem vernoemd is naar de pinken, de jonge koeien, die in de lente in dezelfde tijd voor het eerst naar buiten mogen.

Toevallig las ik in een berichtje op facebook dat de smaak van pinksterbloemen heerlijk fris en kruidig is. Ik appte gelijk mijn vriendin hierover die allerlei cursussen wildplukken heeft gedaan en ze stuurde me dit leuke recept door: lila bloemenboter. Het schijnt zelfs dat het de favoriete bloem is van Jonnie Boer, die aangeeft dat deze bloem de weelde van het plukseizoen aankondigt!

De pinksterbloem is familie van de kruisbloemigen, de Brassicae, net als broccoli en tuinkers. Pinksterbloemen zijn ook echte vitaminebommetjes, ze bevatten veel vitamine C. Daarnaast bevat het bloempje veel mosterdolie, wat zorgt voor de licht prikkelende smaak. Ook zou de pinksterbloem goed zijn voor allerlei fysieke klachten omdat hij sterk ontzurend werkt.

Voor mij een reden om het weiland in te gaan en een bosje pinksterbloemen te plukken. Op een druilerige ochtend loop ik vanaf het bospad het weiland in, toch eventjes best gek: wildplukken, mag dat eigenlijk wel? het voelt een beetje spannend, alsof je iets doet wat niet mag. Maar zo’n klein bosje in zo’n uitgestrekt veld kan vast gemist worden toch?

Thuis pak ik het recept erbij dat mijn vriendin aan me doorgestuurd heeft en maak een eenvoudige kruidenboter met de bloempjes en wat extra citroen. Het ziet er meteen prachtig uit. Ik maak een mooi bolletje en leg het op een roze bordje. Wij eten vanavond asperges en daar is het ook ontzettend lekker bij.

De tip van april: kijk goed om je heen, overal en in elk seizoen vind je wat moois en iets dat je kunt gebruiken in de keuken!

 

 

 

 

 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Categorieën: