Liefde voor pinksterbloemen
Vroeger, toen ik nog in de stad woonde, had ik geen idee dat er pinksterbloemen bestonden. Hooguit had ik de associatie met het Christelijke Pinksterfeest dat altijd eind mei/begin juni gevierd word. Maar sinds manlief, bij een eerste lentefietsritje hier in de buurt mij er op wees, ben ik verkocht. De lila waas die vanaf half april, over de weilanden ligt, werkt betoverend! April is dus de maand van de pinksterbloemen, terwijl het Pinksterfeest in mei valt. Van oorsprong heeft de benaming dan ook weinig met elkaar te maken. Het schijnt dat de bloem vernoemd is naar de pinken, de jonge koeien, die in de lente in dezelfde tijd voor het eerst naar buiten mogen.
Recept
Toevallig las ik ergens dat de smaak van pinksterbloemen heerlijk fris en kruidig is. Ik appte gelijk mijn vriendin hierover die een cursus wildplukken heeft gedaan en ze stuurde me dit leuke recept door: lila bloemenboter. Het schijnt zelfs dat het de favoriete bloem is van Jonnie Boer, die aangeeft dat deze bloem de weelde van het plukseizoen aankondigt!
Brassicae familie
De pinksterbloem is familie van de kruisbloemigen, de Brassicae, net als broccoli en tuinkers. Pinksterbloemen zijn ook echte vitaminebommetjes, ze bevatten veel vitamine C. Daarnaast bevat het bloempje veel mosterdolie, wat zorgt voor de licht prikkelende smaak. Ook zou de pinksterbloem goed zijn voor allerlei fysieke klachten omdat hij sterk ontzurend werkt.
Zelf plukken
Voor mij een reden om het weiland in te gaan en een bosje pinksterbloemen te plukken. Op een druilerige ochtend loop ik vanaf het bospad het weiland in, toch eventjes best gek: wildplukken, mag dat eigenlijk wel? het voelt een beetje spannend, alsof je iets doet wat niet mag. Maar zo’n klein bosje in zo’n uitgestrekt veld kan vast gemist worden toch?
Kruidenboter
Thuis pak ik het recept erbij dat mijn vriendin aan me heeft doorgestuurd en maak een eenvoudige kruidenboter met de bloempjes en wat extra citroen. Het ziet er meteen prachtig uit. Ik maak een mooi bolletje en leg het op een roze bordje. Wij eten vanavond asperges en daar is het ook ontzettend lekker bij.
De tip van april
Kijk goed om je heen, overal en in elk seizoen vind je wat moois en iets dat je kunt gebruiken in de keuken!