Pompoensoep in de herfst!
24 oktober 2023

Er zijn een heleboel recepten voor pompoensoep en dat is fijn, want dat betekent dat het een hele normale soep is geworden. Het is allang niet meer exclusief en bijzonder, het hoort helemaal bij najaarssoepen! De pompoen is helemaal in en helemaal terug! In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v. Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. In mijn jeugd kan ik me niet herinneren dat mijn moeder iets met pompoenen deed. Ook het uithollen voor Halloween dat kenden we niet. Of de pompoen gebruiken ter decoratie op de tuintafel en bij de voordeur, dat herinner ik me ook niet. Het is allemaal overgewaaid uit Engeland waar de Pumpkin al eeuwen een normale herfstgroente is die gebruikt wordt in stews, soups and pastry’s! 

Pompoen Rouge Vif D’Etampes is een oud Frans ras dat ook wel Cinderella wordt genoemd, omdat hij lijkt op de pompoen uit het Cinderellasprookje. Het is een fel oranjerode, geribde, afgeplatte pompoen met een vrij harde schil die je er beter af kunt halen voordat je er soep van maakt. De pompoen die je bij ons vaak in de supermarkt ziet is de Hokkaido, deze is wat kleiner max 3 kg en heeft een zachte schil die wel eetbaar is. (afbeelding Walt Disney)

Recept en benodigdheden:

-een pompoen 

-2 uien

-eetlepel karwijzaad

-bouillon, zelfgemaakt of met een blokje

-creme fraiche

-koriander 

Je begint met de uien te snijden in blokjes en die doe je in de pan met een klont roomboter of olijfolie. Als de uien lekker glazig worden, dan doe je er de karwijzaadjes bij, even goed roeren. (Ik gebruik een mooie Le Creuset pan met een goeie bodem, die is hier ideaal voor). De pompoen schillen zou niet nodig zijn, maar ik vind het toch wel een goed idee om het wel te doen. Met de dunschiller haal ik de meeste schil eraf, het hoeft niet helemaal perfect. Daarna hak je de pompoen door de helft, haal je alle zaden en draden eruit, en snij je alles in stukjes van 2×2 cm. De pompoen stukjes doe je erbij nu in de pan, en alles even goed door elkaar roeren. Je kunt nu ook wat gember stukjes toevoegen, dit vind ik heerlijk, maar de kinderen houden hier minder van. Dus ik wissel het gewoon was af. Het vocht dat erbij gaat is of water met een bouillonblokje. Of je hebt de dag ervoor, zoals ik meestal doe, al zelf bouillon gemaakt van een schenkel of ander pottenvlees dat al uren heeft staan pruttelen Dit alles laat je een half uurtje zachtjes koken, daarna de staafmixer erop. Als je soep opschept in mooie kommen dan komt er nog een toefje crème fraiche op met een beetje fijngesneden koriander of peterselie, heerlijk, snel en gezond!

NB:

Sinds ik Louise Hay fan ben maak ik iedere week zelf bouillon. Het is ongelofelijk gezond en zit vol mineralen. Je kunt hiervoor een stuk schenkel gebruiken, maar ook ander bottenvlees. Ik drink soms wel 3 koppen bouillon per dag. Zeker in de herfst erg lekker warm en versterkend. De pompoen hoort als groente bij het element aarde. Het versterkt als het ware jouw aarde element. Het helpt je aarden, je thuis voelen, zowel in je huis als in je lijf. Het is lekker warm, is zoet van smaak en is goed voor je maag en milt. 

 

Laatste Blog

Kerstroos 2023

Een prachtige kerstroos, de helleborus: voor mij een teken van hoop, licht en geluk en een verbinding naar vroeger. Van mijn vader kreeg ik er ieder jaar eentje vlak voor kerst. Nu hij dat niet meer kan doen breng ik er dit jaar eentje naar de begraafplaats en ben...

Op bezoek in Marije’s kersthuis

Deze kerst gaan we op bezoek bij Marije.Haar huis ligt feeëriek verscholen in een oud park dat vroeger behoorde bij de Utrechtse Hortus. Nu nog steeds staan er prachtige kassen en eeuwenoude bomen in het park en mag je in het park vrij rondwandelen.Vorig jaar was ik...

Begin 2024 met nieuwe kleuren!

Ik schreef al eerder over de kleur roze en dat ik denk dat we die tint veel meer gaan zien in onze interieurs. Het is een vrouwelijke kleur die een zachte uitstraling heeft. Poederroze is zacht voor de ogen en in een interieur vertalen je ogen dit naar een zacht...

A beautiful home near the Willow trees

Dit najaar gingen we op bezoek bij het huis van mijn vriendin Monique, interior stylist bij Hamptons Interior. Ze woont, als ze niet in het buitenland is voor haar interieur opdrachten, net over de grens in de buurt van Knokke, in een werkelijk schattig Belgisch...

Categorieën: