De pompoen die je bij ons vaak in de supermarkt ziet is de Hokkaido, deze is niet zo groot, max 3 kg en heeft een zachte schil die eetbaar is. Rouge Vif D’Etampes is een oud Frans ras dat ook wel de Cinderella wordt genoemd, omdat hij lijkt op de pompoen uit het Cinderellasprookje. Het is een fel oranjerode, geribde, afgeplatte pompoen met een vrij harde schil die je er beter af kunt halen voordat je er soep van maak. En behalve soep kun je de de pompoen natuurlijk ook gebruiken ter decoratie. Ik legde verschillende soorten op de plank naast onze tuindeur, het staat meteen lekker herfstig.
Er zijn een heleboel recepten voor pompoensoep en dat is fijn, want dat betekent dat het een hele normale soep en groente is geworden. Het is allang niet meer exclusief en bijzonder, gewoon een lekkere najaarssoep. De pompoen is helemaal in en helemaal terug! In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v. Chr. pompoenen verbouwd. Een historische groente is het dus! In de 16e eeuw werd de pompoen pas voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Uit mijn jeugd kan ik me niet herinneren dat mijn moeder iets met pompoenen deed. Ook het uithollen voor Halloween dat kenden we niet. Of de pompoen gebruiken ter decoratie op de tuintafel, dat herinner ik me ook niet. Het is allemaal overgewaaid uit Engeland waar de pumpkin al eeuwen een normale herfstgroente is die gebruikt wordt in stews, soups and pastry’s. Maar anno 2024 wordt de pompoen dus steeds normaler om te gebruiken in de keuken en dat is hartstikke leuk, makkelijk en lekker! Hieronder vind je mijn standaard pompoensoep recept, geniet ervan!
Recept en benodigdheden:
-een pompoen
-2 uien
-eetlepel karwijzaad
-bouillon, zelfgemaakt of met een blokje
-creme fraiche
-koriander
Je begint met het snijden van de uien. Doe die in de pan (ik gebruik een mooie Le Creuset pan met een goeie bodem, die is hier ideaal voor) met een klont roomboter of olijfolie erbij. Als de uien mooi glazig zijn, dan doe je er de karwijzaadjes bij, even goed roeren. De pompoen schillen zou niet nodig zijn, maar ik vind het een goed idee om het wel te doen. Met de dunschiller haal ik de meeste schil eraf, het hoeft niet helemaal perfect. Daarna hak je de pompoen doormidden, haal alle zaden en draden eruit, en snij in stukjes van 2×2 cm. De pompoen stukjes kunnen in de pan. Alles even goed door elkaar roeren. Je kunt nu ook wat gember stukjes toevoegen, dit vind ik heerlijk, maar de kinderen houden hier minder van. Het vocht dat erbij gaat is kan water met een bouillonblokje zijjn. Ikzelf probeer altijd zelf een dag eerder al bouillon te maken. (Sinds ik Louise Hay fan ben maak ik iedere week zelf bouillon. Het is ongelofelijk gezond en zit vol mineralen. Je kunt hiervoor een stuk schenkel gebruiken, maar ook ander bottenvlees. Ik drink soms wel 3 koppen bouillon per dag. Zeker in de herfst erg lekker warm en versterkend). De pompoen hoort als groente bij het element aarde. Het versterkt als het ware jouw aarde element. Het helpt je aarden, je thuis voelen, zowel in je huis als in je lijf. Het is lekker warm, is zoet van smaak en is goed voor je maag en milt). Je laat alles een half uurtje zachtjes koken, daarna de staafmixer erop et voila! Schep de soep in mooie kommen en doe er nog een toefje crème fraiche op met een beetje fijngesneden koriander of peterselie, heerlijk, snel en gezond!