Pompoensoep in de herfst!
24 oktober 2023

Er zijn een heleboel recepten voor pompoensoep en dat is fijn, want dat betekent dat het een hele normale soep is geworden. Het is allang niet meer exclusief en bijzonder, het hoort helemaal bij najaarssoepen! De pompoen is helemaal in en helemaal terug! In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v. Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. In mijn jeugd kan ik me niet herinneren dat mijn moeder iets met pompoenen deed. Ook het uithollen voor Halloween dat kenden we niet. Of de pompoen gebruiken ter decoratie op de tuintafel en bij de voordeur, dat herinner ik me ook niet. Het is allemaal overgewaaid uit Engeland waar de Pumpkin al eeuwen een normale herfstgroente is die gebruikt wordt in stews, soups and pastry’s! 

Pompoen Rouge Vif D’Etampes is een oud Frans ras dat ook wel Cinderella wordt genoemd, omdat hij lijkt op de pompoen uit het Cinderellasprookje. Het is een fel oranjerode, geribde, afgeplatte pompoen met een vrij harde schil die je er beter af kunt halen voordat je er soep van maakt. De pompoen die je bij ons vaak in de supermarkt ziet is de Hokkaido, deze is wat kleiner max 3 kg en heeft een zachte schil die wel eetbaar is. (afbeelding Walt Disney)

Recept en benodigdheden:

-een pompoen 

-2 uien

-eetlepel karwijzaad

-bouillon, zelfgemaakt of met een blokje

-creme fraiche

-koriander 

Je begint met de uien te snijden in blokjes en die doe je in de pan met een klont roomboter of olijfolie. Als de uien lekker glazig worden, dan doe je er de karwijzaadjes bij, even goed roeren. (Ik gebruik een mooie Le Creuset pan met een goeie bodem, die is hier ideaal voor). De pompoen schillen zou niet nodig zijn, maar ik vind het toch wel een goed idee om het wel te doen. Met de dunschiller haal ik de meeste schil eraf, het hoeft niet helemaal perfect. Daarna hak je de pompoen door de helft, haal je alle zaden en draden eruit, en snij je alles in stukjes van 2×2 cm. De pompoen stukjes doe je erbij nu in de pan, en alles even goed door elkaar roeren. Je kunt nu ook wat gember stukjes toevoegen, dit vind ik heerlijk, maar de kinderen houden hier minder van. Dus ik wissel het gewoon was af. Het vocht dat erbij gaat is of water met een bouillonblokje. Of je hebt de dag ervoor, zoals ik meestal doe, al zelf bouillon gemaakt van een schenkel of ander pottenvlees dat al uren heeft staan pruttelen Dit alles laat je een half uurtje zachtjes koken, daarna de staafmixer erop. Als je soep opschept in mooie kommen dan komt er nog een toefje crème fraiche op met een beetje fijngesneden koriander of peterselie, heerlijk, snel en gezond!

NB:

Sinds ik Louise Hay fan ben maak ik iedere week zelf bouillon. Het is ongelofelijk gezond en zit vol mineralen. Je kunt hiervoor een stuk schenkel gebruiken, maar ook ander bottenvlees. Ik drink soms wel 3 koppen bouillon per dag. Zeker in de herfst erg lekker warm en versterkend. De pompoen hoort als groente bij het element aarde. Het versterkt als het ware jouw aarde element. Het helpt je aarden, je thuis voelen, zowel in je huis als in je lijf. Het is lekker warm, is zoet van smaak en is goed voor je maag en milt. 

 

We lieten een messing plaatje maken met zijn naam erop en de tekst: “Zoals het water stroomt de tijd, in de zee der eeuwigheid”. Een prachtige dichtregel die Rutger een beetje aanpaste aan het origineel ( en ik vergeten ben van wie die was…). We schroefden het plaatje  op de bank op een mooie zomerochtend in mei en wat nu zo mooi en wonderlijk is, het werkt echt! Als ik op het bankje zit, dan voel ik hem als het ware, dan zit hij even naast me en kijkt samen met me naar de zee. Ik kan in het dagelijks leven niet zo goed huilen, niet zo goed ruimte geven aan het missen, maar daar gebeurt het spontaan. Het is een symbool geworden en ik ben er zo blij mee dat het gelukt is. Dieu donnee, dat is het.

Vorige week waren we er opnieuw. Met nogal afwisselend weer, zon en dan weer regen. Maar deze regenboog vond ik ook weer zo mooi symbolisch. Afscheid nemen van je ouders is niet eenvoudig. Je beseft dat je zelf opschuift in de rij, je krijgt meer verantwoordelijkheid en de fijne heerlijke liefdevolle momenten die je had zijn over. Troost geeft de mooie herinnering en het besef dat mijn vader een bijzonder mens was, die zo zijn uiterste best heeft gedaan goed te doen en van ons te houden zoveel hij als hij maar kon. So long pappie, adieu.

Laatste Blog

Bankje aan de zee

Hierboven zie je het strand van Dishoek, een strand op het schier-eiland Walcheren tussen Vlissingen en Westkapelle. Een strand dat uitkijkt op Cadzand en wat verder de kust van België en dat een aanvoerroute is vanaf de Noordzee naar de havens van Vlissingen en later...

Geluk uit de Potager

Al langer was ik van plan een moestuin  aan te leggen. Maar zoals dat gaat: er is altijd wel iets anders te doen, en  de vrees dat het te groot werd, of te klein, te nat, of te koud, dat alles zou mislukken, immers weinig kennis, was volop aanwezig. Maar... dit...

Chelsea Flower Show London 2024

Vorige week was ik in London op de Chelsea Flower Show. Ik was samen met vriendin Monique, zij woont een groot gedeelte van het jaar in London en had al eerder de kaartjes hiervoor gekocht. De wijk Chelsea, met haar prachtige winkels, is deze week helemaal opgedoft en...

Pinksterbloemen en lila bloemenboter

Liefde voor pinksterbloemen Vroeger, toen ik nog in de stad woonde, had ik geen idee dat er pinksterbloemen bestonden. Hooguit had ik de associatie met het Christelijke Pinksterfeest dat altijd eind mei/begin juni gevierd word. Maar sinds manlief, bij een eerste...

Categorieën: